Mos Nicolae in jurul lumii
In Austria, Sfantul Nicolae este celebrat de toata lumea. Se spune ca Dumnezeu a rasplatit generozitatea Sfantului Nicolae si i-a permis sa se intoarca in fiecare an si sa aduca cadouri copiilor. Sfantul Nicolae, Nicolo sau Niklaus vine de obicei in seara de 5 decembrie sau in dimineata zilei de 6 decembrie. Este insotit de ingeri care scriu intr-o caiet faptele bune si rele ale copiilor.
In Austria, pe langa ingeri un alt personaj il insoteste pe Sfantul Nicolae. Krampus este un drac care ii pedepseste pe copiii care nu au fost cuminti sau care nu si-au facut temele. Daca copiii promit ca vor fi cuminti, Mos Nicolae ii rasplateste cu dulciuri.
In Franta, Sfantul Nicolae este asteptat de toata familia, pe 6 decembrie, cand bunicii le spun copiilor povesti cu mosul cel darnic. Una dintre cele mai cunoscute povesti este cea despre trei frati care s-au ratacit. Un macelar ii ademeneste si incearca sa ii omoare. Intervine insa Sfantul Nicolae care ii duce pe copii la familiile lor. Aceasta poveste face ca Sfantul Nicolae sa fie recunoscut ca protector al copiilor.
Acest eveniment este reprezentat in Franta prin statuete si picturi care il arata pe Sfantul Nicolae inconjurat de copii. In ajunul zilei de 6 decembrie, copiii isi lasa ghetutele in fata semineului si ii canta mosului diverse cantece inainte de a merge la culcare. Dimineata, copiii gasesc ghetutele pline cu ciocolata si prajiturele speciale. Pe langa dulciuri, mosul lasa pentru toata lumea cateva nuiele. Chiar si cei buni poti face o fapta urata intr-o buna zi!
In Germania copiii isi lustruiesc ghetutele si isi ajuta parintii la curatenia in casa. In seara de dinainte de venirea mosului, copiii lasa la fereastra scrisori cu lista a ce isi doresc sa primeasca. Pe langa scrisoare, ei mai lasa si morcovi pentru caii mosului. Mos Nicolae vine la miezul noptii si imparte dulciuri, fructe si nuci copiilor cuminti. Ceilalti primesc cate o nuielusa si cartofi. Toate faptele copiilor sunt trecute intr-un caiet si mosul le va adun pentru anul viitor.
Ajunul Sfantului Nicolae este o sarbatoare pentru intreaga familie. Se spun poezii, se canta si se colinda si vecinii participa si ei la sarbatoarea intregii comunitati. In unele regiuni, copiii se costumeaza in mos Nicolae si merg la colindat din casa in casa de unde priemsc dulciuri.
In Ungaria, Mos Nicolae vine insotit de un inger care imparte darur copiilor cuminti si de Krampus care le lasa copiilor rai cate o nuielusa. Sfantul Nicolae este celebrat in scoli si gradinite unde se organizeaza serbari.
In Italia, in ajunul Sfantului Nicolae, copiii pun pe o farfurie o lista cu cadourile pe care le doresc dar si promisiunea ca vor fi mai buni in anul care va veni. In timpul noptii, San Nicola indeplineste majoritatea rugamintilor copiilor si umple farfuriile copiilor cu ciocolata, bomboane si prajituri. Aceast nopate este una magica pentru copiii care se trezesc entuziasmati a doua zi care continua cu cantece si poezii pentru Sfantul Nicolae.
In Olanda, la sfarsitul lui noiembrie, televiziunile anunta venirea in orasa a Sfantului Nicolae. Sinterklaas intra in oras pe un cal alb si este primit de primar. Tot acum incepe parada si Sfantul Nicolae este plimbat prin tot orasul. Cu o saptamana inainte de 6 decembrie, Sfantul Nicolae viziteaza copiii din scoli, gradinite si spitale. Tot acum patiseriile si brutariile pregatesc o prajitura traditionala care il reprezinta pe Sfantul Nicolae. Copii isi lasa la geam sau la usa ghetutele si darurile pentru caii mosului: morcovi, fan si apa. In schimb primesc ciocolata si bomboane.
La sarbatoare Sfantului Nicolae participa intreaga familie si chiar si adultii primesc daruri. Acestea sunt impachetate in cutii imense sau sunt laste indicii pentru gasirea darurului. Cadourile sunt impachetate frumos, in hartie colorata ce il reprezinta pe sfantul Nicolae. Toate darurile contin si o mica poezie, care sa se potriveasca destinatarului.
Cine calatoreste cu Mos Nicolae?
Traditiile legate de Sfantul Nicolae variaza de la regiune la regiune. Aceste lucru este evident atunci cand vedem cine il insoteste la mpartirea darurilor pentru copii. Aceste obiceiuri isi au radacina in Evul Mediu. Sfantul Nicolae reprezinta binele, insa, de cele mai multe ori este insotit de alte personaje ce semnifica raul. Aceste personaje sunt infricosatoare insa se afla sub controlul Sfantului Nicolae.
In Olanda, Sinterklaas vine pe un cal alb urias. Sfantul Nicolae calatoreste astfel in intreaga tara si viziteaza scolile si casele copiilor. Tot pe un cal alb mosul vine si in Belgia, Germania si Polonia.
In Franta, Belgia, Luxemburg si Suedia Sfantul Nicolae vine cu un magar incarcat cu cadouri si jucarii pentru copii.
In Belgia, Germania, Polonia, Ucraina si Austria ingerii sunt insotitorii lui Mos Nicolae. Acestia tin evidenta comportamentului copiilor si il ajuta pe mos la impartirea cadourilor. In Cehia ingerii ii protejeaza pe cei mici de spiritele malefice.
Krampus este un personaj rau care il insoteste pe Sfantul Nicolae in Austria si Germania. De cele mai multe ori Krampus este inlantuit ca sa arate copiilor ca nu le va face nici un rau insa faptele lor vor fi trecute intr-un caiet.
(sursa:"http://timp-liber.acasa.ro/articole/timp-liber/Cine-este-Mos-Nicolae")
0 comentarii
Trimiteți un comentariu