Sfântul Ierarh Nicolae

Posted by Publicat de Cenusa On 20:16

Viaţa

Sfântul Nicolae a trăit la sfârşitul secolului al III-lea şi începutul secolului al IV-lea.S-a născut în cetatea Patara din provincia Lichia, partea asiatica a Turciei de azi din părinti binecredincioşi Teofan şi Nona. Încă din copilărie s-a manifestat ca făcător de minuni. Astfel încă de mic nu accepta lapte de la mama lui miercurea şi vinerea decât după rugăciunile de seară.
(frescă cu naşterea sfântului de la mânastirea Decani http://www.srpskoblago.org/Archives/Decani/)

Unchiul său a fost episcop la Patara unde Nicolae a fost hirotonit preot. La hirotonirea lui în preot unchiul său a prezis :"Văd fraţilor un nou soare ridicându-se deasupra pământului care va avea o mare grija faţă de cei oropsiţi. Fericită este turma pe care el o va păstori, căci acesta va readuce pe calea mântuirii pe cei rătăciţi, îi va hrăni cu nepieritoarea hrană cerească şi va fi un milostiv ajutător al celor din necaz."-frescă cu hirotonia sfăntului mân. Decani -http://www.srpskoblago.org/Archives/Decani/.

După moartea părinţilor săi a împărţit averea la săraci şi apoi a plecat în plerinaj în Ţara Sfântă.Întors in Mira a fost ales arhiepiscop al Mirei Lichiei prin vointă divină.Ca arhiepiscop, Sfântul Nicolae a ajutat pe cei in nevoi şi a apărat dreapta credinţă de erezii.A fost chinuit in timpul persecuţiei împăraţilor Diocleţian şi Maximian şi întemniţat in jurul anului 305.Odată cu urcarea pe tron a lui Constantin cel Mare a fost eliberat întorcandu-se la păstorirea turmei sale.A trecut la cele veşnice pe la mijlocul secolului al IV-lea.Este cinstit de Sfânta Biserica pe data de 6 decembrie.În anul 1087 moaştele sale care rămăseseră in Mira Lichiei au fost mutate la Bari în Italia din pricina ameninţării musulmane.O parte din mâna dreapta a Sfântului Nicolae se găseşte la Biserica "Sfântul Gheorghe Nou" din Bucureşti.

Apărător al dreptei credinţe
Sfântul Nicolae a apărat credinţa de persecutorii păgâni, el însuşi fiind chinuit în timpul împăraţilor Diocleţian şi Maximian, şi de ereziile timpului său. Astfel a participat la primul Sinod Ecumenic de la Niceea care a condamnat erezia lui Arie ce tăgaduia dumnezeirea celei de a doua Persoane din Sfânta Treime, a Fiului lui Dumnezeu , a Domnului nostru Iisus Hristos. Se spune că Sfântul Ierarh Nicolae , înflăcarându-se pentru dreapta credinţă, chiar l-ar fi pălmuit pe Arie. Iar a-L recunoaşte pe Domnul Iisus Hristos ca Fiu al Lui Dumnezu întrupat, presupune deasemenea a recunoaşte că Maica Domnului este cu adevărat Născătoare de Dumnezeu. Astfel Sfântul Nicolae apare printre primii care a vorbit despre cinstirea Maicii Domnului în Biserică.
Cultul Sfântului
Sfântul Nicolae este considerat ocrotitorul copiilor, în special al celor săraci, dar şi al tinerilor, al marinarilor, brutarilor, al fetelor nemăritate, al celor acuzaţi pe nedrept.
Cultul Sfântului Ierarh Nicolae este foarte popular, arhiepiscopul de Mira fiind menţionat pentru prima dată în secolul al VI-lea, în Martirologiul roman. Cultul Sfântului Nicolae începe să se răspândească şi să se facă simţit în Occident. începând cu secolele X- XI. Ruşii, al căror ocrotitor este astăzi Sfântul Nicolae, lar fi cunoscut pe ierarhul bun şi înţelept datorită diasporei ruseşti de la Bari. Aici, ruşii au dedicat Sfântului Nicolae biserica lor. În secolul al XII-lea, Sfântul Nicolae intra în cărţile de slujbă, în Belgia. De aici, cultul său s-a extins în Danemarca, în Suedia şi Islanda. În secolul al XIII-lea, părticele din moaştele sfântului au ajuns la Catedrala din Canterbury şi, o dată cu aceasta, datorită influenţei de pe continent, cultul sfântului a început să capete mare amploare. Cunoscut sub numele de la Nikolaus, în Germania, Sinterklaas, în Belgia şi Ţările de Jos şi Kleeschen, în Luxemburg, sărbătoarea Sfântului Nicolae este o sărbătoare legată de personajul istoric Nicolae din Mira. Se spune că Santa Claus din lumea anglofonă (Moş Crăciun în România) a apărut prin deformarea cuvântului neerlandofon Sinterklaas. Sfântul Nicolae este patronul spiritual al Ţărilor de Jos, al Rusiei, al provinciei Lorena, precum şi al mai multor oraşe vest-europene, printre care şi Bari." Narcisa Balaban – Pr. Dan Sandu «Lumina » 07.12.2007

0 comentarii

Trimiteți un comentariu