Minunile Sfantului

Posted by Publicat de Cenusa On 21:08

Salvarea celor trei fecioare

Unul dintre cele mai cunoscute fapte de milostenie ale sale s-a petrecut când încă era tânăr preot. Un om de afaceri din Patara, din cauza vitregiei timpurilor si-a pierdut averea. Disperat, acesta si-a pus în gând să le dea pe cele trei fete ale sale la desfrânare pentru a putea strânge bani. În acele timpuri o fata trebuia să aibă zestre ca să se poată mărita. Auzind de planul acestui negustor (prin descoperire divină), părintele Nicolae a venit noaptea la casa acestuia şi în secret a aruncat pe fereastră în trei rânduri o pungă cu aur necesară pentru zestrea fetelor. Se zice că aceşti săculeţi cu aur au aterizat în ciorapii sau pantofii puşi la uscat in faţa focului. Aceasta a dus la obiceiul copiilor de a pregăti ciorapii sau pantofii ca să primească daruri de la sfântul Nicolae.

Salvarea de la înnec

Sfântul Nicolae, după exemplul episcopului său, a dorit să viziteze locurile sfinte din Ierusalim. Călătorind pe mare a izbucnit o cumplită furtună pe care sfântul a prezis-o dinainte. Aflând printr-o viziune ca un diavol s-a urcat la bordul navei, a avertizat echipajul şi s-a rugat pentru salvarea ambarcaţiunii şi a celor din ea. Astfel marea s-a calmat in scurt timp.

Salvarea de la foamete

Este vorba de salvarea oamenilor din Mira de la foamete prin rugăciunile sfântului ierarh. El a apărut unui negustor italian pe care l-a rugat să navigheze spre Mira cu un transport de cereale, plătindu-i acestuia cu aur pretul grânelor.


Salvarea lui Vasile

Una din cele mai vechi povestiri despre sfântul ierarh, ce îl arată ca protector al copiilor, a avut loc la mult timp după trecerea sa la Domnul.
Oamenii din Mira sărbătoreau ziua sfântului când o bandă de piraţi arabi din Creta au pătruns în oraş şi au prădat Biserica Sfântul Nicolae. La plecare au luat cu ei un tânăr baiat pe nume Vasile. Acesta urma să fie paharnicul emirului.
Părinţii băiatului au fost devastaţi. Anul a trecut încet şi cu multă amărăciune. Următoarea sărbătoare a sfântului a fost pentru mama lui Vasile în loc de zi de bucurie, o zi de rugăciune şi durere. Între timp băiatul îşi îndeplinea datoria de a servi pe emir cu vin. În timp ce ducea cana stăpânului său a fost răpit în văzduh de sfăntul ierarh şi dus în Mira în casa părinţilor săi. Imaginaţi-vă bucuria mamei şi tatălui său la vedere lui Vasile, care a apărut deodată ţinând în mână cana de aur plină cu vin.
Această întâmplare i-a adus sfântului rolul de protector al copiilor.

0 comentarii

Trimiteți un comentariu